Εμφυτεύματα

Η απώλεια ενός ή περισσότερων δόντιων είναι ένα πολύ συνηθισμένο φαινόμενο που δεν αφορά μόνο τις μεγαλύτερες ηλικίες αλλά και πιο νέους ανθρώπους λόγω τραυματισμού ή κάποιας μη αναστρέψιμης βλάβης που μας υποχρεώνει να κάνουμε εξαγωγή. Και η πιο σύγχρονη και αποτελεσματική λύση για να αποκαταστήσουμε ένα ή περισσότερα ή και όλα τα δόντια είναι τα εμφυτεύματα.

Χάρη στις εξελιγμένες τεχνικές και τα υλικά τελευταίας τεχνολογίας, μπορείτε να αποκτήσετε ξανά ένα πλήρως λειτουργικό στόμα, καθώς τα εμφυτεύματα μιμούνται τη λειτουργία και την εμφάνιση των φυσικών δοντιών. Μάλιστα, τα οφέλη από μια αποκατάσταση με εμφυτεύματα έχουν να κάνουν και με τον ψυχολογικό παράγοντα: θα μπορείτε να χαμογελάτε και πάλι με αυτοπεποίθηση σε όλες τις περιστάσεις της καθημερινότητάς και θα αναβαθμίσετε σημαντικά την ποιότητα ζωής σας.

Τα εμφυτεύματα είναι στην ουσία μικρές μεταλλικές «βίδες» που τοποθετούνται στο οστό της γνάθου και είναι σχεδιασμένες για να υποκαταστήσουν τις ρίζες των φυσικών δοντιών που λείπουν. Το υλικό κατασκευής τους είναι το τιτάνιο, ένα βιοσυμβατό υλικό που ενσωματώνεται σταθερά στο οστό της γνάθου χωρίς ο οργανισμός να το εκλαμβάνει ως ξένο σώμα. Γι’ αυτό το λόγο, το ποσοστό επιτυχίας των εμφυτευμάτων είναι εντυπωσιακά υψηλό και αγγίζει το 98%. Πάνω στο εμφύτευμα και με τη βοήθεια ενός ενδιάμεσου συνδετικού στοιχείου τοποθετείται στο τέλος της θεραπείας μια στεφάνη, η οποία θα αντικαταστήσει το ορατό μέρος του δοντιού.

Πέρα από τα μονήρη εμφυτεύματα, δηλαδή αυτά που υποκαθιστούν ένα μεμονωμένο δόντι, μπορούμε να κάνουμε και πιο εκτεταμένες αποκαταστάσεις τοποθετώντας περισσότερα εμφυτεύματα. Έτσι, μπορούμε να στηρίξουμε γέφυρες ή ακόμα και ολικές οδοντοστοιχίες, οι οποίες υπερτερούν κατα πολύ έναντι των κλασικών οδοντοστοιχιών.

Τι συμβαίνει όταν χάνουμε ένα ή περισσότερα δόντια;

Για να καταλάβουμε καλύτερα τα πλεονεκτήματα των εμφυτευμάτων, είναι χρήσιμο να δούμε τι συμβαίνει όταν χάνουμε ένα ή περισσότερα δόντια: λόγω έλλειψης των ριζών, το οστό της γνάθου που στήριζε το δόντι αρχίζει να απορροφάται, δηλαδή να αποδομείται και να υποχωρεί. Σαν αποτέλεσμα, τα διπλανά δόντια χάνουν κι αυτά τη στήριξη τους, χαλαρώνουν και μπορεί επίσης να χαθούν. Σε περίπτωση μάλιστα εκτεταμένης απώλειας δοντιών, η συρρίκνωση του οστού είναι μεγάλη και επηρεάζει συνολικά τις δομές του προσώπου, κάνοντάς το να φαίνεται κουρασμένο και γερασμένο.

Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα είναι ότι οι μασητικές δυνάμεις δεν κατανέμονται πλέον ομοιόμορφα. Δηλαδή τα εναπομείναντα δόντια δέχονται μεγαλύτερες δυνάμεις όταν μασάμε με συνέπεια να φθείρονται περισσότερο. Ευνόητο είναι εξάλλου ότι μπορεί να προκύψουν προβλήματα στην ομιλία και τη μάσηση. Οι εναλλακτικές λύσεις που έχουμε στη διάθεσή μας αντί για τα εμφυτεύματα (γέφυρες, τεχνητές οδοντοστοιχίες), δεν εμποδίζουν την απώλεια οστού. Τα εμφυτεύματα όμως τη σταματούν ή δεν την αφήνουν να ξεκινήσει, αφού λειτουργούν όπως οι φυσικές ρίζες των δοντιών.

Η διαδικασία της τοποθέτησης

Πριν απ’ όλα θα πρέπει να διαπιστώσουμε αν τα εμφυτεύματα είναι η ενδεδειγμένη λύση για έναν ασθενή και αν μπορούμε να προχωρήσουμε αμέσως στη διαδικασία χωρίς προπαρασκευαστικές θεραπείες. Η βασική προϋπόθεση για την τοποθέτηση είναι να έχουμε αρκετό και καλής ποιότητας οστό για να στηρίξουμε το εμφύτευμα. Επίσης αν αντιμετωπίζετε περιοδοντικά προβλήματα, θα πρέπει πρώτα να τα θεραπεύσουμε, γιατί η υγεία των ούλων έχει μεγάλη σημασία για την επιτυχία μιας θεραπείας με εμφυτεύματα. Γι’αυτό αρχικά θα κάνουμε μια αναλυτική εξέταση με τη βοήθεια ακτινογραφιών και θα λάβουμε το ιατρικό ιστορικό σας.

Η διαδικασία ξεκινά με τη χειρουργική τοποθέτηση του εμφυτεύματος στο οστό της γνάθου και σε θέση που έχουμε ορίσει με ακρίβεια. Είναι μια ανώδυνη επέμβαση, αφού γίνεται με τοπική αναισθησία. Χωρίς προβλήματα κυλά συνήθως και το πρώτο διάστημα μετεγχειρητικά, ενώ αν υπάρξουν ενοχλήσεις ή πόνος, αντιμετωπίζονται με απλά αναλγητικά. Μετά την τοποθέτηση θα χρειαστεί να περιμένουμε για λίγους μήνες μέχρι το εμφύτευμα να ενσωματωθεί ομαλά και στέρεα στη γνάθο, δηλαδή να «συγχωνευτεί» με το οστό. Σε αυτό το διάστημα θα χρειαστεί να ακολουθήσετε κάποιες οδηγίες που θα σας δώσουμε ώστε η επούλωση να γίνει ομαλά και με άνεση για εσάς.

Όταν ολοκληρωθεί η επούλωση, αποκαλύπτουμε το εμφύτευμα για να τοποθετήσουμε το συνδετικό μέρος που θα το ενώνει με την προσθετική αποκατάσταση. Λίγο αργότερα παίρνουμε αποτυπώματα με βάση τα οποία ο οδοντοτεχνίτης θα κατασκευάσει αυτή τη μόνιμη αποκατάσταση. Μέχρι τότε χρησιμοποιούμε μια προσωρινή στεφάνη.

Στο τελευταίο μέρος της θεραπείας στερεώνουμε τη μόνιμη στεφάνη στο εμφύτευμα. Θα σας ενημερώσουμε διεξοδικά για το τι πρέπει να προσέχετε στο μέλλον. Με λίγη προσοχή το εμφύτευμα θα διατηρηθεί για πολλά χρόνια ή και για πάντα. Έχετε πια ένα νέο δόντι με όλα τα λειτουργικά χαρακτηριστικά και την εμφάνιση του φυσικού δοντιού που έχετε χάσει!