Κινητή Προσθετική

Ολικές οδοντοστοιχίες

Οι ολικές τεχνητές οδοντοστοιχίες χρησιμοποιούνται ως κινητή προσθετική λύση όταν ο ασθενής έχει χάσει όλα του τα δόντια στην άνω, στην κάτω ή και στις δύο γνάθους. Στη συνηθέστερη μορφή τους αποτελούνται από μια ακρυλική βάση που ουσιαστικά παίζει το ρόλο των ούλων, και τα τεχνητά δόντια από ακρυλικό ή πορσελάνη που τοποθετούνται στη βάση.

Για την κατασκευή των ολικών οδοντοστοιχιών θα πάρουμε πρώτα αποτυπώματα και θα κάνουμε τις απαραίτητες μετρήσεις. Έτσι διασφαλίζεται ότι η οδοντοστοιχία θα εφαρμόζει σωστά και θα είναι λειτουργική. Με βάση τα δεδομένα που έχει καταγράψει ο ιατρός, ένας ειδικός συνεργαζόμενος οδοντοτεχνίτης αναλαμβάνει την κατασκευή της οδοντοστοιχίας.

Με τις τεχνητές οδοντοστοιχίες σίγουρα δεν θα αισθάνεστε το ίδιο όπως με τα φυσικά σας δόντια, όμως θα βελτιώσετε την ποιότητά ζωής και την εμφάνισή σας. Στην αρχή θα χρειαστεί ένα διάστημα προσαρμογής, ενώ είναι πολύ σημαντικό να φροντίζετε σωστά την οδοντοστοιχία.

Μερικες οδοντοστοιχίες

Αν έχουν χαθεί αρκετά αλλά όχι όλα τα δόντια, μία από τις λύσεις που έχουμε είναι η μερική οδοντοστοιχία. Ο τύπος της μερικής οδοντοστοιχίας που θα επιλέξουμε μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το σημείο όπου λείπουν τα δόντια (στην άνω ή την κάτω γνάθο), τον αριθμό των δοντιών που μένουν, τα δόντια που θα χρησιμοποιήσουμε ως στηρίγματα κ.ά. Έτσι, θα σχεδιάσουμε την οδοντοστοιχία ανάλογα με τις δικές σας ανάγκες.

Αποτελούνται και αυτές από μια ακρυλική βάση στο χρώμα των ούλων και από τα τεχνητά δόντια που προσαρμόζονται επάνω της. Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι στήριξης των μηχανισμών ανάλογα με τον τρόπο που συνδέονται με τα φυσικά δόντια: με άγκιστρα και με συνδέσμους ακριβείας. Οι σύνδεσμοι ακριβείας είναι ανώτερη αισθητικά επιλογή, αφού δεν φαίνονται καθόλου.

Επένθετες ολικές οδοντοστοιχίες

Οι συμβατικές ολικές οδοντοστοιχίες εφάπτονται και στηρίζονται απευθείας στα ούλα. Υπάρχει όμως ένας ειδικός τύπος ολικής οδοντοστοιχίας, η λεγόμενη επένθετη, που μπορεί να στηριχτεί πάνω σε ρίζες φυσικών δοντιών που έχουν παραμείνει στο στόμα. Η διατήρηση μερικών φυσικών δοντιών σαν βάση της οδοντοστοιχίας προσφέρει αρκετά πλεονεκτήματα.

Το βασικότερο είναι ότι μειώνεται η απορρόφηση του γναθικού οστού χάρη στην ύπαρξη των ριζών, ενώ παράλληλα οι ρίζες αυτές παρέχουν μεγαλύτερη σταθερότητα σε σχέση με τις συμβατικές ολικές οδοντοστοιχίες. Για να πετύχουμε τη σταθερή συγκράτηση, χρησιμοποιούμε ειδικά συγκρατητικά μέσα που εφαρμόζουν και κουμπώνουν πάνω στις ρίζες. Οι επένθετες οδοντοστοιχίες είναι επίσης λιγότερο ογκώδεις σε σύγκριση με τις συμβατικές, πράγμα που σημαίνει λιγότερο χρόνο προσαρμογής και μεγαλύτερη άνεση.

Φυσικά, επένθετες οδοντοστοιχίες μπορούμε να τοποθετήσουμε και σε έναν μικρό αριθμό εμφυτευμάτων ώστε να έχουμε μια ολική αποκατάσταση με εξαιρετική λειτουργικότητα και αισθητική.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΑΜΕΣΕΣ ΟΔΟΝΤΟΣΤΟΙΧΙΕΣ

Παραδίδουμε την άμεση οδοντοστοιχία που έγινε πριν την αφαίρεση των δοντιών για να μείνετε με δόντια παρόλο που μόλις εξήχθησαν.

Είναι δύσκολη η πρώτη βδομάδα