Ενδοδοντική θεραπεία

H ενδοδοντική θεραπεία είναι μια πολύ σημαντική οδοντιατρική διαδικασία που χρησιμοποιούμε για να αντιμετωπίσουμε μια φλεγμονή ή μόλυνση στον πολφό του δοντιού. Ο πολφός είναι ένας μαλακός ιστός στο κέντρο του δοντιού, ο οποίος αποτελείται από αιμοφόρα αγγεία, νεύρα και συνδετικό ιστό. Σε περίπτωση που προσβληθεί από βακτήρια, τότε αφαιρούμε τον μαλακό ιστό από την πολφική κοιλότητα και τους ριζικούς σωλήνες και τον αντικαθιστούμε με ειδικό εμφρακτικό υλικό. Η ενδοδοντική θεραπεία μας επιτρέπει να σώσουμε ένα δόντι που διαφορετικά θα κατέληγε να εξαχθεί, ενώ ανακουφίζει και από τον έντονο πόνο που συχνά συνοδεύει τη μόλυνση.

Φλεγμονή ή μόλυνση του πολφού μπορεί να προκληθεί από διάφορες αιτίες όπως η βαθιά τερηδόνα, οι επαναλαμβανόμενες οδοντιατρικές παρεμβάσεις, το κάταγμα ή ράγισμα του δοντιού. Συμπτώματα της νόσου είναι ο πόνος (συχνά έντονος), η παρατεταμένη ευαισθησία στο ζεστό ή το κρύο, η αλλαγή του χρώματος του δοντιού στο πιο σκούρο, η δημιουργία κύστης στην άκρη της ρίζας. Σε κάποιες περιπτώσεις ωστόσο μπορεί να μην υπάρχουν συμπτώματα.

Κατά τη διαδικασία θα αφαιρέσουμε τον μολυσμένο ιστό, θα καθαρίσουμε σχολαστικά τους ριζικούς σωλήνες, θα τους γεμίσουμε με ειδικό υλικό και θα διαμορφώσουμε το χώρο στο δόντι ώστε να τοποθετήσουμε το μόνιμο σφράγισμα. Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί να καλύψουμε το δόντι με στεφάνη για να το προστατεύσουμε ή να τοποθετήσουμε άξονα στο εσωτερικό του ώστε να ενισχύσουμε τη δομή του.

Η θεραπεία είναι ανώδυνη, αφού γίνεται με χρήση τοπικής αναισθησίας. Τις πρώτες μέρες μετά τη διαδικασία μπορεί να αισθανθείτε κάποια ευαισθησία, η οποία όμως αντιμετωπίζεται εύκολα με απλά αναλγητικά. Σε κάθε περίπτωση θα σας δώσουμε όλες τις απαραίτητες οδηγίες.