Μεταλλικά σιδεράκια

Εκείνο που μας έρχεται πρώτο στο μυαλό όταν ακούμε για ορθοδοντική θεραπεία είναι τα γνωστά μας μεταλλικά σιδεράκια. Σήμερα εξακολουθούν να είναι η πιο συνηθισμένη και προβλέψιμη θεραπεία στα παιδιά, αλλά και ο αριθμός των ενηλίκων που τα επιλέγουν αυξάνεται. Στα παιδιά η ηλικία που συχνότερα ξεκινά μια ορθοδοντική θεραπεία είναι για τα αγόρια μεταξύ 10 και 14 ετών και για τα δε κορίτσια ένα με δύο χρόνια νωρίτερα, επειδή ωριμάζουν πιο γρήγορα.

Ο χρόνος έναρξης θεραπείας ποικίλλει σε κάθε ασθενή, είναι σημαντικό όμως να ξεκινάμε έγκαιρα τη θεραπεία έτσι ώστε να επιτυγχάνεται το μέγιστο θεραπευτικό αποτέλεσμα στον ελάχιστo χρόνο. Στην ορθοδοντική θεραπεία λοιπόν έχει μεγάλη σημασία το timing. Ιδανικά η θεραπεία καλό είναι να ξεκινά όταν το παιδί ακόμα μεγαλώνει (η αύξηση και ανάπτυξη βρίσκεται σε εξέλιξη) αλλά και όταν έχουν σχεδόν αλλάξει όλα τα παιδικά δόντια. Στις ηλικίες αυτές μπορούμε, εκμεταλλευόμενοι το δυναμικό ανάπτυξης που ακόμα εχει ο ασθενής, να καθοδηγήσουμε τις γνάθους σε πιο αρμονικές και επιθυμητές θέσεις. Ετσι επιτυγχανεται η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη σκελετική διόρθωση και η καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση των προβλημάτων σύγκλεισης. Το πότε ακριβώς θα ξεκινήσουμε τη θεραπεία εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και είναι κάτι που θα αποφασίσουμε ανάλογα με την κάθε περίπτωση ξεχωριστά.

Τα μεταλλικά σιδεράκια είναι η πιο αποτελεσματική ορθοδοντική συσκευή, καθώς μπορεί να διορθώσει τα περισσότερα προβλήματα, ακόμα και εκείνα που θεωρούνται σοβαρά. Μας επιτρέπουν μάλιστα να έχουμε τον μεγαλύτερο δυνατό έλεγχο στη θεραπεία και να πετύχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα. Τα σημερινά σιδεράκια είναι πιο μικρά σε σχέση με το παρελθόν και προσφέρουν μεγαλύτερη άνεση.

Τα βασικά μέρη από τα οποία αποτελούνται τα κλασικά σιδεράκια είναι:

Για να μετακινήσει τα δόντια στη σωστή θέση, η συσκευή ασκεί ήπια, σταθερή και συνεχή πίεση που αναδιαμορφώνει και το σχήμα του οστού. Όσο προχωρά η θεραπεία, προσαρμόζουμε ανάλογα και την ασκούμενη πίεση. Σε τακτά χρονικά διαστήματα θα πρέπει να ελέγχουμε την πορεία της θεραπείας και να κάνουμε τροποποιήσεις αν χρειαστεί. Μόλις ολοκληρωθεί η μετακίνηση των δοντιών, ακολουθεί το στάδιο της συγκράτησης του αποτελέσματος. Με ειδικό μηχανισμό θα διατηρήσουμε τα δόντια στις νέες τους θέσεις μέχρις ότου το οστό της γνάθου, τα ούλα και οι μύες προσαρμοστούν στις αλλαγές.

Πολλοί ασθενείς ρωτούν αν τα σιδεράκια προκαλούν πόνο και εκφράζουν την ανησυχία τους για το αν τελικά θα μπορέσουν να τα συνηθίσουν. Τελικά όμως διαπιστώνουν ότι τα πράγματα είναι πιο απλά απ’ όσο ίσως νόμιζαν στην αρχή. Η τοποθέτηση της συσκευής είναι ανώδυνη, ενώ τις πρώτες μέρες υπάρχουν κάποιες ενοχλήσεις στα δόντια και τα ούλα αλλά αντιμετωπίζονται με ένα απλό αναλγητικό. Ενοχλήσεις μπορεί να υπάρξουν και όποτε αναπροσαρμόζουμε την πίεση στα δόντια. Το βασικό σε αυτό το πρώτο στάδιο είναι να συνηθίσετε τη συσκευή. Με λίγη εξάσκηση πολύ σύντομα θα τα καταφέρετε (οι περισσότεροι ασθενείς συνηθίζουν περίπου μέσα στον πρώτο μήνα) και θα μπορείτε να λειτουργείτε στην καθημερινότητά σας χωρίς πρόβλημα.

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας είναι σημαντικό να προσέχετε τη στοματική της υγιεινή ή να παρακολουθείτε αν το παιδί σας πλένει τακτικά και σωστά τα δόντια του. Φορώντας τα σιδεράκια είναι πιο δύσκολο να πλένουμε αποτελεσματικά τα δόντια με συνέπεια να αυξάνεται ο κίνδυνος για τερηδόνα και περιοδοντικά προβλήματα. Επίσης, θα χρειαστεί να αποφεύγετε τις πολύ σκληρές και κολλώδεις τροφές, γιατί θα μπορούσαν να προκαλέσουν ζημιά στη συσκευή. Μαζί θα συζητήσουμε διεξοδικά όλα τα θέματα για τα οποία μπορεί να έχετε απορίες και θα σας δώσουμε τις απαραίτητες οδηγίες ώστε η θεραπεία σας να είναι άνετη και αποτελεσματική.

Μια άλλη πολύ συνηθισμένη ερώτηση αφορά τη διάρκεια της θεραπείας. Όμως ο χρόνος που χρειάζεται είναι διαφορετικός κάθε φορά, γιατί και ο κάθε ασθενείς έχει τα δικά του ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Βασικός παράγοντας είναι φυσικά η σοβαρότητα και το είδος του προβλήματος. Ρόλο παίζει και η ηλικία, αφού στα παιδιά η ανάπτυξη συνεχίζεται και είναι πιο εύκολο να καθοδηγήσουμε τη μετακίνηση των δοντιών, ενώ στους ενήλικες η ανάπτυξη έχει σταματήσει και συνήθως χρειάζεται περισσότερος χρόνος. Η διάρκεια της θεραπείας εξαρτάται επίσης από την καλή συνεργασία του ασθενή με τον ορθοδοντικό. Αν λειτουργούμε ως ομάδα θα πετύχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα στο μικρότερο χρόνο!

Σε κάθε περίπτωση, ας έχουμε πάντα στο νου ότι, όπως κάθε ορθοδοντική θεραπεία, έτσι και τα σιδεράκια είναι μια επένδυση. Είναι κάτι που προσφέρουμε στον εαυτό μας ώστε να προστατεύσουμε την υγεία του στόματος μας και να αλλάξουμε την καθημερινότητά μας προς το καλύτερο. Είναι μια σημαντική απόφαση για την οποία σίγουρα δεν θα μετανιώσετε!

Κατεβάστε εδώ και στείλτε μας συμπληρωμένο το
“Ιστορικό Ορθοδοντικού ασθενή”
Κατεβάστε εδώ την “Λίστα του ΟΧΙ(ή Τι να αποφεύγετε κατά την ορθοδοντική θεραπεία)

Κατεβάστε εδώ το αρχείο για την
“Διαχείριση Ανεπιθύμητων συμβάντων”