Κατασταλτική Ορθοδοντική

Οι περισσότερες ορθοδοντικές θεραπείες μπορούν να γίνουν σε κάθε ηλικία, αλλά κάποιες γίνονται ειδικά σε παιδιά τέτοιας ηλικίας που η σκελετική ανάπτυξη είναι σε εξέλιξη. Πρόκειται για την κατασταλτική Ορθοδοντική, η οποία μπορεί να βελτιώσει το αποτέλεσμα μιας συνολικής ορθοδοντικής θεραπείας.

Στην κατασταλτική Ορθοδοντική η θεραπεία ξεκινά νωρίτερα (6 – 10 ετών) σε σχέση με την κλασική επανορθωτική ορθοδοντική θεραπεία που αρχίζει γύρω στην ηλικία των 10 – 12 ετών όταν τα περισσότερα μόνιμα δόντια έχουν ανατείλει. Μετά από αυτή τη φάση της θεραπείας συχνά ακολουθεί σε μεταγενέστερο χρόνο η επανορθωτική φάση όπου χρησιμοποιούμε τα κλασικά μεταλλικά ή πορσελάνινα σιδεράκια ή άλλες συσκευές όπως νάρθηκες.

Σκοπός της κατασταλτικής Ορθοδοντικής είναι να επηρεάσει την ανάπτυξη των γνάθων και να διορθώσει σκελετικά προβλήματα. Είναι αποτελεσματική μόνο όσο συνεχίζεται η σκελετική ανάπτυξη και γι’ αυτό ξεκινά νωρίς.

Επίσης, μπορούμε σε αυτό το στάδιο να διορθώσουμε προβλήματα που οφείλονται σε βλαπτικές συνήθειες, έξεις του παιδιού. 

Όταν γίνεται στο σωστό χρόνο προσφέρει αποτελέσματα που διαφορετικά θα απαιτούσαν πιο εκτεταμένες, πιο επεμβατικές και μεγαλύτερης διάρκειας θεραπείες στο μέλλον.

Η κατασταλτική θεραπεία προσφέρει σημαντικά λειτουργικά και αισθητικά οφέλη στο παιδί. Οι ανωμαλίες στη σύγκλειση επηρεάζουν τον τρόπο που μασά, που χαμογελά, που πλένει τα δόντια του. Ο συνωστισμός δυσκολεύει τον σωστό καθαρισμό των δοντιών, πράγμα που αυξάνει τον κίνδυνο για τερηδόνα και περιοδοντικά προβλήματα. Επιπλέον η πρόταξη, δηλαδή τα «πεταχτά» δόντια, είναι πιο επιρρεπή σε τραυματισμούς, ενώ κάποιες φορές επηρεάζεται και η ομιλία.

Συνοπτικά, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κατασταλτική θεραπεία είναι:

Σκελετική ανάπτυξη

Μια συχνή κατάσταση που μπορούμε να διαγνώσουμε κατά τον ορθοδοντικό έλεγχο στην παιδική ηλικία είναι ότι το μέγεθος της γνάθου δεν επαρκεί για όλα τα μόνιμα δόντια που θα ανατείλουν. Αυτό μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα σύγκλεισης που αν δεν αντιμετωπιστούν κατασταλτικά, πιθανόν στο μέλλον να χρειαστούν εξαγωγές δοντιών μαζί με την ορθοδοντική θεραπεία. Όταν διαγνωστεί στην ηλικία περίπου των 8 ετών, μπορεί να συστήσουμε μια συσκευή διεύρυνσης υπερώας. Ο μηχανισμός αυτός διευρύνει την άνω γνάθο καθώς αυτή αναπτύσσεται, δημιουργώντας έτσι αρκετό χώρο για την ανατολή των μόνιμων δοντιών. Μια άλλη μορφή θεραπείας στην κατασταλτική Ορθοδοντική γίνεται με λειτουργικά μηχανήματα και στόχο έχει να τροποποιήσει το ρυθμό και την κατεύθυνση της ανάπτυξης στην κάτω γνάθο. Με τον τρόπο αυτό διορθώνουμε τις ασυμμετρίες στη σχέση που έχουν οι δύο γνάθοι μεταξύ τους.

Τα πλεονεκτήματα της κατασταλτικής θεραπείας είναι συνοπτικά τα εξής:

Ταχεία διεύρυνση υπερώας και μάσκα προσώπου

Ο σκοπός του μηχανήματος ταχείας διεύρυνσης της υπερώας είναι να διευρυνθεί (ανοίξει) η υπερώα του παιδιού. Αυτό θα βοηθήσει έτσι ώστε η πάνω και κάτω γνάθος να συγκλείνουν καλύτερα. Οι πρόσθιες σταυροειδείς συγκλείσεις θεραπεύονται με τη διάγνωσή τους, ενώ το παιδί βάζει επίσης και την μάσκα προσώπου όσες ώρες είναι σπίτι και όταν κοιμάται. Ο λόγος είναι καθαρά η διόρθωση του σκελετικού προβλήματος στην πρόσθια και οπίσθια διάσταση έτσι ώστε η αύξηση και ανάπτυξη των γνάθων να γίνεται όσο το δυνατό πιο ανεμπόδιστα και αρμονικά.

Η κατασταλτική ορθοδοντική θεραπεία μέσω του μηχανισμού ταχείας διεύρυνσης υπερώας γίνεται για την σκελετική ανωμαλία αλλά και για τον έντονο συνωστισμό των δοντιών. Αυτό θα διευκολύνει την επανορθωτική φάση της θεραπείας στο μέλλον, όταν το το παιδί θα είναι 12 με 13 χρόνων και θα έχει όλα τα μόνιμα δόντια του. Στην αρχή ο μηχανισμός μπορεί να προκαλέσει ένα αίσθημα πίεσης γύρω από τα δόντια ή ένα ελαφρύ πονοκέφαλο τις πρώτες μέρες, ειδικά κατά την ενεργοποίηση. Πολύ σύντομα θα εμφανιστεί μεταξύ των κεντρικών τομέων της άνω γνάθου ένα διάστημα. Αυτό είναι φυσιολογικό και αναμενόμενο. Σιγά σιγά το κενό θα κλείσει είτε από μόνο του είτε με τη χρήση ορθοδοντικών μηχανισμών.

shutterstock_697527583

Πρέπει να βουρτσίζονται κανονικά τα δόντια αλλά να δίνεται περισσότερη προσοχή γύρω από το μηχανισμό. Καλό θα είναι οι ασθενείς να ξεπλένουν με στοματικό διάλυμα μετά το βούρτσισμα. Σε μία εβδομάδα μετά την έναρξη της διάνοιξης, το παιδί θα πρέπει να αρχίσει να φορά και τη μάσκα του για όσες ώρες την ημέρα προβλέπει το εκάστοτε πλάνο θεραπείας

Κατεβάστε εδώ και στείλτε μας συμπληρωμένο το
“Ιστορικό Ορθοδοντικού ασθενή”
Κατεβάστε εδώ την “Λίστα του ΟΧΙ(ή Τι να αποφεύγετε κατά την ορθοδοντική θεραπεία)

Κατεβάστε εδώ το αρχείο για την
“Διαχείριση Ανεπιθύμητων συμβάντων”