Ακίνητη Προσθετική

Στεφάνες

Οι στεφάνες είναι ακίνητες προσθετικές αποκαταστάσεις που έχουν τη μορφή θήκης και καλύπτουν ολόκληρο το ορατό μέρος του δοντιού για να το προστατεύσουν, να ενισχύσουν τη λειτουργικότητά του και να βελτιώσουν την αισθητική του εικόνα.

Οι στεφάνες είναι μια καλή λύση όταν για διάφορους λόγους ένα δόντι έχει αποδυναμωθεί και πρέπει να το ενισχύσουμε ώστε να μην έχουμε βλάβες στο μέλλον. Όταν π.χ. ένα δόντι παρουσιάζει εκτεταμένο τερηδονισμο, αναγκαζόμαστε να αφαιρέσουμε μεγάλη ποσότητα οδοντικού ιστού. Σε αυτήν την περίπτωση το δόντι αδυνατίζει και ένα απλό σφράγισμα δεν αρκεί για να αποκαταστήσει τη δομή του. Λόγω των μασητικών δυνάμεων που θα δέχεται ή λόγω κάποιου τραυματισμού, θα είναι πολύ πιθανό να σπάσει στο μέλλον. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και μετά από μια ενδοδοντική θεραπεία, ενώ οι στεφάνες έχουν εφαρμογή και σε δόντια με κάταγμα ή ράγισμα που χρειάζονται προστασία.

Η διαδικασία της τοποθέτησης είναι ανώδυνη. Αρχικά προετοιμάζουμε το δόντι για να δεχτεί τη στεφάνη, τροχίζοντάς το περιμετρικά. Στη συνέχεια παίρνουμε αποτυπώματα ακριβείας που θα καθοδηγήσουν τον οδοντοτεχνίτη για να κατασκευάσει την αποκατάσταση στο εργαστήριο. Στο τέλος της διαδικασίας θα κάνουμε τις απαραίτητες δοκιμές για να ελέγξουμε την εφαρμογή και τοποθετήσουμε τη στεφάνη στο δόντι.

Γέφυρες

Οι γέφυρες είναι μια μορφή προσθετικής αποκατάστασης, με την οποία αντικαθιστούμε ένα ή περισσότερα ελλείποντα δόντια. Στην ουσία η γέφυρα είναι μια σειρά από στεφάνες ενωμένες μεταξύ τους. Με τις δύο ακριανές στεφάνες καλύπτουμε τα φυσικά δόντια δεξιά και αριστερού του κενού, ώστε να λειτουργήσουν σαν στηρίγματα. Στο μέσο της γέφυρας υπάρχουν μία ή περισσότερες στεφάνες που θα αντικαταστήσουν ένα ή περισσότερα δόντια αντίστοιχα.

Παρότι τα εμφυτεύματα είναι ό,τι πιο σύγχρονο και αποτελεσματικό έχει να επιδείξει η Οδοντιατρική σήμερα για την αποκατάσταση χαμένων δοντιών, οι γέφυρες εξακολουθούν να είναι μια καλή λύση. Προστατεύουν σε σημαντικό βαθμό τη στοματική μας υγεία από περαιτέρω προβλήματα, καθώς η απώλεια ενός δοντιού επηρεάζει και τα γειτονικά δόντια, τα οποία χάνουν τη σταθερότητά τους και μετακινούνται προς το κενό. Επίσης, όταν μασάμε την τροφή ασκούνται στα εκτεθειμένα δόντια μεγαλύτερες δυνάμεις που τα επιβαρύνουν και τα φθείρουν. Με τις γέφυρες περιορίζουμε αυτά τα προβλήματα και παράλληλα προσφέρουμε μια καλύτερη και ομοιόμορφη εικόνα των δοντιών.

Ολοκεραμικά

Με την εξέλιξη των υλικών στις προσθετικές αποκαταστάσεις, έχετε πια στη διάθεσή σας επιλογές υψηλής αισθητικής, όπως είναι οι ολοκεραμικές στεφάνες και γέφυρες. Το μεγάλο τους πλεονέκτημα σε σχέση με τις κλασικές μεταλλοκεραμικές κατασκευές είναι ότι δεν έχουν μεταλλικό σκελετό στον πυρήνα τους για να τις στηρίζει. Αυτός ο σκελετός δημιουργεί αισθητικά προβλήματα όσον αφορά τη χρωματική απόδοση, ενώ μπορεί να γίνεται ορατός στα όρια των ούλων, αν αυτά υποχωρήσουν. Στις ολοκεραμικές στεφάνες και γέφυρες όλα τα μέρη της αποκατάστασης είναι κεραμικά και έτσι έχουμε ένα πιο φυσικό αποτέλεσμα. Χάρη στις ιδιότητές της, η πορσελάνη μπορεί να μιμηθεί τη φωτεινότητα και τη διαφάνεια του φυσικού δοντιού, χαρίζοντας εξαιρετικά αισθητικά αποτελέσματα.