Παιδοδοντία

Η πρώτη επαφή του παιδιού με τον οδοντίατρο και με το χώρο του οδοντιατρείου έχει μεγάλη σημασία για τις συνήθειες που θα αναπτύξει αργότερα σε σχέση με τη στοματική του υγιεινή τόσο ώς έφηβος όσο και ως ενήλικας. Γι΄αυτό στο ιατρείο μας προσεγγίζουμε το κάθε παιδί με τη ζεστασιά, τη φροντίδα και τη διακριτικότητα που χρειάζεται ώστε οι πρώτες του επισκέψεις να είναι μια ευχάριστη εμπειρία χωρίς φόβο. Έτσι θα εξοικειωθεί με τον οδοντίατρο, θα νιώσει άνετα και η καθημερινή στοματική υγιεινή θα γίνει από νωρίς ένα βίωμα που θα το συνοδεύει και στην μετέπειτα ζωή του.

Οι πρώτες επισκέψεις είναι φυσικά πολύ σημαντικές και για τους γονείς, αφού θα τους ενημερώσουμε για όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν σχετικά με την υγεία των παιδικών δοντιών και τους λόγους που αυτά θα πρέπει να παραμένουν υγιή. Έτσι, κατατοπίζουμε τους γονείς για τη σωστή φροντίδα της στοματικής υγείας του παιδιού, για το πρόγραμμα των επισκέψεων που θα πρέπει να τηρήσουν, για τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν και τις προληπτικές ενέργειες που χρειάζονται ή ίσως χρειαστεί να γίνουν. Η κατάλληλη στιγμή για την πρώτη επίσκεψη είναι γύρω στα πρώτα του γενέθλια του παιδιού, όταν έχουν ήδη ανατείλει κάποια δοντάκια, και οπωσδήποτε πριν την ηλικία των 3 ετών, όταν ολοκληρώνεται η ανατολή όλων των παιδικών δοντιών.

Τα νεογιλά δόντια είναι πολύ σημαντικά για τη στοματική υγεία και ανάπτυξη του παιδιού. Αν υπάρξουν προβλήματα, μπορεί να επηρεαστούν και τα μόνιμα δόντια, πράγμα που σημαίνει ότι θα χρειαστεί θεραπεία αργότερα. Τα παιδικά δόντια βοηθούν το παιδί να μασά και να μιλά σωστά, ενώ συμβάλλουν και στην ομαλή ανάπτυξη των γνάθων. Επίσης διατηρούν τον απαιτούμενο χώρο στη γνάθο για τα μόνιμα δόντια που αναπτύσσονται κάτω από τα ούλα. Όταν ένα νεογιλό δόντι χαθεί για οποιοδήποτε λόγο πρόωρα, τα διπλανά δόντια τείνουν να μετακινούνται προς το κενό και έτσι δεν αφήνουν χώρο στο μόνιμο για να ανατείλει ομαλά. Αυτό μπορεί τελικά να οδηγήσει σε ορθοδοντικά προβλήματα. Επιπλέον, η παιδική τερηδόνα είναι αρκετά συνηθισμένο φαινόμενο και αν προσβληθεί ένα νεογιλό δόντι, η ζημιά μπορεί να επεκταθεί και στο μόνιμο.

Για την προστασία των παιδικών δοντιών υπάρχει μια σειρά από προληπτικές εργασίες και θεραπείες.

Προληπτικές καλύψεις

Οι προληπτικές καλύψεις οπών και σχισμών (sealants) είναι μία συνήθης και πολύ αποτελεσματική μέθοδος προστασίας κατά της τερηδόνας τόσο στα νεογιλά δόντια όσο και στα μόνιμα. Τα sealants κατασκευάζονται από ειδικό υλικό και με αυτά καλύπτουμε τις φυσικές οπές και σχισμές που υπάρχουν στην επιφάνεια των πίσω δοντιών. Αυτα τα σημεία είναι ευνοϊκό περιβάλλον για την ανάπτυξη μικροβίων που μπορεί να προκαλέσουν τερηδόνα. Καλύπτοντάς τα, εξομαλύνουμε την επιφάνεια του δοντιού και το προστατεύουμε. Η διαδικασία είναι φυσικά τελείως ανώδυνη, χωρίς τρόχισμα, και ολοκληρώνεται σε μία συνεδρία.

Φθορίωση

Κατά τη φθορίωση εφαρμόζουμε τοπικά φθόριο πάνω στην επιφάνεια των δοντιών για την προστασία τους από την τερηδόνα. Χρησιμοποιούμε τη φθορίωση κυρίως κατά την παιδική ηλικία αλλά και σε ενήλικες, με στόχο να ενισχύσουμε την αντοχή των δοντιών στην τερηδόνα αλλά και να ανακόψουμε την πορεία μιας αρχόμενης τερηδόνας. Το φθόριο εφαρμόζεται στο ιατρείο σε μορφή gel με τη βοήθεια ειδικών δισκαρίων και επαναλαμβάνοντας τη διαδικασία ανά τακτά διαστήματα προσφέρουμε μια αποτελεσματική προστασία.

Παιδικά σφραγίσματα

Η καλύτερη θεραπεία για την τερηδόνα στην παιδική ηλικία είναι φυσικά η πρόληψη. Και πράγματι, με την καλή στοματική υγιεινή και τις προληπτικές εργασίες που έχουμε στη διάθεσή μας, μπορούμε να προστατεύουμε τα δόντια των παιδιών, νεογιλά ή μόνιμα. Όμως η τερηδόνα κάποιες φορές εμφανίζεται, αφού τα παιδικά δόντια είναι πιο μικρά, το σμάλτο πιο λεπτό και έτσι τα οξέα διαβρώνουν πιο γρήγορα το δόντι. Υπάρχουν επίσης κάποιες πιο βαριές μορφές τερηδόνας, όπως η βρεφική –  νηπιακή, που προκαλείται από τον παρατεταμένο θηλασμό, τη χρήση μπιμπερό στη διάρκεια της νύχτας και μάλιστα με υγρά που περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη κ.ά. Για τα παιδικά σφραγίσματα αφαιρούμε το τερηδονισμένο τμήμα του δοντιού και το σφραγίζουμε με ειδικό υλικό. Η διαδικασία ολοκληρώνεται γρήγορα και φροντίζουμε να δημιουργήσουμε το κατάλληλο περιβάλλον ώστε το παιδί να νιώσει άνετα.